Door Heiko van der Vlugt, 14 september 2015
Vorige week liep ik op de vakbeurs Maison en Objet in Parijs om klanten te bezoeken die op deze beurs hun artikelen verkopen. Op deze beurs worden enorm veel orders genoteerd en is voor veel exposanten het verkoop moment van het jaar.
Rondlopend door de enorme hallen bekeek ik vooral hoe de bedrijven hun zaken voor elkaar hadden qua automatisering. Ik zag de meerderheid van de bedrijven worstelen met hun orders, flinke papierbergen bij een kantoortje en chaotische taferelen.
Eerlijk gezegd was ik vooral verbijsterd hoe bedroevend bedrijven omgaan met een van de belangrijkste zaken binnen het bedrijf: orders!
Papier en pen versus app
Hoe kan het zijn dat je als bedrijf bij het belangrijkste verkoopmoment van de organisatie met de pen een order moet noteren? Ook systemen van 10 jaar oud worden gebruikt: vooroorlogse mobiele computers die ook scannen, maar voor de klant duidelijk geen toegevoegde waarde bieden. De vraag of een artikel ook op voorraad is en direct geleverd kan worden levert dan al snel paniekogen op bij de betreffende verkoper.
Om dan een stand op te lopen bij een van onze klanten is dan ook een verademing: duidelijke focus op klanten en het verkoopproces. Onze verkoop app maakt elke sales blij en maakt klanten bezoeken een feestje. Zelfs een aflatend Wifi (dankzij de beursorganisatie) mocht geen domper op de vreugde zijn, orders worden achter elkaar ingegeven.
Na bezoek van een klant liep ondergetekende door naar een volgende stand waar ik een gesprek aanging met een van de verantwoordelijken. Ik vroeg mij hardop af waarom men nog met die oude systemen werkte.

Zelf een app ontwikkelen
“Wij zijn bezig zelf een app te ontwikkelen voor onze verkoop” kreeg ik als antwoord. Er ontstond al snel een gesprek waaruit bleek dan men al langere tijd bezig was, veel geld investeerde, maar het resultaat er duidelijk nog niet was.
Ik begreep het dilemma wel: een pad ingaan en daarvan terugkomen is voor elke ondernemer iets als tegen de haren instrijken. Een app ontwikkelen is voor een MKB’er qua kosten eigenlijk niet te dragen.

Uit ervaring weet ik dat dit bedrijf over maximaal een jaar stopt met het investeren in het opnieuw uitvinden van een verkoop app. Het ontwikkelen van een complexe app blijft een continue proces waarbij bij elke software update van smartphones en tablets weer geïnvesteerd moet worden. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er specialisten zijn die tegen een fractie van de kosten deze functie aanbieden?
Welkom in de nieuwe wereld
Welke beweegredenen hebben bedrijven om apps met bepaalde functionaliteit zelf te willen ontwikkelen? Wil men uniek zijn? Onderschat men de doorlopende kosten? Waar we bij een nieuwe aankoop van een nieuwe TV vaak alles online nakijken lijkt het erop dat binnen bedrijven soms niet verder wordt gekeken dan binnen de eigen muren.
De software wereld is veranderd en blijkbaar hebben veel ondernemers dat nog niet door. Tegenwoordig is veel software via een abonnement beschikbaar en kunnen steeds meer functies binnen een bedrijf van een App worden voorzien.
Apps werken (mits goed gemaakt) simpel en doeltreffend en zorgen voor snellere processen binnen een organisatie.
We hebben nog een flinke slag te slaan in groothandelsland, er kan veel beter, er moet ook veel beter! Wij hebben als app leverancier nog duidelijk veel uit te leggen aan de ondernemers in Nederland. Gezien ons snel groeiende klantenbestand komt onze boodschap aan, maar er is nog veel te doen.